Prezent în emisiunea EXCLUSIV DINAMO de la ProSport, Ovidiu Burcă a vorbit deschis despre evenimentele care au dus la plecarea sa de la Dinamo, ședința care l-a făcut să demisioneze, momentele care au urmat și ce regretă în discursul său de adio. Tehnicianul care i-a readus pe „câini” în prima ligă a atins momente sensibile și a prezentat detalii neștiute din relația sa cu acționarii și foștii colaboratori.
Ce s-a întâmplat cu Vlad Iacob. După înlăturarea lui a existat acea conferință de presă a lui, de la Arena Arcul de Triumf, a spus ceva ce pe tine te-a deranjat, ai răspuns și, de aici, nu ați mai vorbit. Cum a fost momentul ăla?
Știu că l-am supărat pe Vlad, pentru că în momentul în care am plecat de la Dinamo, în conferința de presă, ar fi trebuit să-l numesc și pe el ca fiind unul dintre oamenii care… și să-i mulțumesc pentru ceea ce a făcut pentru mine, doar că el a avut niște declarații nepotrivite și l-am omis, lucru pe care nu ar fi trebuit să-l fac.
Ai făcut-o special sau, pur și simplu, ți-a scăpat?
L-am omis special și, după, am stat să mă gândesc și nu cred că ar fi trebuit să fac lucrul ăsta. Iar Vlad, e adevărat, trebuia să-i mulțumesc și lui pentru că a fost, până la urmă, omul care, oficial, m-a numit în funcția de antrenor și a fost alături de mine în perioada de la liga a doua. Spun sincer, e un băiat în care eu, din punct de vedere profesional, am crezut și cred foarte mult.
Și v-ați achitat, vă vorbiți, cum sunteți?
Nu, nu am mai discutat cu el (n.r. după ce Vlad Iacob a fost revocat din funcția de administrator special) pentru că, mă rog, s-a stricat relația în momentul în care eu am încercat foarte mult să intervin în conflictul pe care l-a avut cu Andrei (n.r. Andrei Nicolescu) și n-am reușit.
Dar era rolul tău? Trebuia să intervii în acest conflict?
Nu, nu era rolul meu, dar rolul meu era, că și asta a fost o altă discuție, că nu am un rol de simplu antrenor, că am fost mai mult, deoarece a fost o situație specială, iar în unele situații a trebuit să fiu mai mult decât un antrenor, nu pentru binele meu neapărat și pentru binele lui Dinamo. Și am făcut lucrul ăsta fără niciun fel de problemă.
Și regreți că ai fost mai mult decât un antrenor?
Nu, pentru că am făcut, întotdeauna, ce am considerat că este mai bine pentru Dinamo. Uneori în defavoarea mea, ca om și antrenor.
Era bine pentru Dinamo ca Ovidiu Burcă, antrenorul echipei, să vină, să se etaleze în anumite proiecte ale Red&White care nu aveau vreo legătură cu partea tehnică?
Îți spun din nou, am făcut ceea ce credem eu că este cel mai bine pentru Dinamo, pentru că, uite, am văzut un interviu pe care l-ai făcut cu domnul Dorin Șerdean, în care a spus clar că singura ofertă reală – bine au fost două, una venită dinspre PCH prin Răzvan Zăvăleanu, pe care nu a luat-o în considerare-, singura a fost a lui Red&White. Oamenii ăștia au venit lângă noi când eram aproape cu apa deasupra capului. Pentru mine lucrul ăsta a însemnat mult. Și alături de ei am zis că pornim la un drum. Nu au venit ca niște milionari excentrici, știm foarte clar că au avut unele limitări din punct de vedere financiar, dar au salvat clubul de faliment. Au venit, au achitat niște lucruri, am luat licența. Și, personal, m-am simțit dator să le întorc această favoare, iar dacă s-a spus, am rămas că m-a luat Red&White, te-ai dus, ai susținut…, nu, nu, eu am făcut-o pentru Dinamo, nu pentru Red&White! La momentul ăla existau Andrei și Eugen și știi foarte bine, sunt doi oameni care au niște resurse financiare limitate, care nu ajungeau pentru a ține în viață un club cum este Dinamo. Și am crezut că acel proiect (n.r. Crowdfunding) poate fi o sursă de finanțare pentru Dinamo, simplu.
Ai avut o ședință înainte de a anunța că renunți la postul de antrenor, la care au participat Gabi Glăvan și Andrei Nicolescu. Am scris că această întâlnire s-a desfășurat pe un ton încins. Cum a decurs această ședință?
Da, nu știu, tu ai informații tot timpul, din astea din interior, dar a fost o discuție mai aprinsă, pentru că situația era foarte tensionată. Atunci când lucrurile nu sunt așa cum trebuie apar fel și fel de păreri, tensiuni.
Dar ce v-ați spus? Situația era clară, tu aveai luată decizia…
Nu, nu o luasem. După discuția aia, după seara aia, am plecat și mi-am dat seama că îmi pierdusem sprijinul conducerii, iar pentru mine asta a însemnat foarte mult. Dincolo de orice, în momentul în care simți că cei din conducere nu mai au încredere în tine, cred că ăla e momentul să faci un pas în spate. Asta am simțit.
Fără acea discuție mai plecai de la Dinamo?
Nu știu să-ți răspund acum, dar discuția aia a contat. Lăsăm că a fost o discuție aprinsă, dar am simțit că se pierduse încrederea. Aici, pentru mine, a fost o lecție foarte importantă, pe care am învățat-o, dar așa se întâmplă. În momentul când e bine, toată lumea îți laudă mijloacele, în momentul când nu e bine, după câteva luni de zile, toate acele argumente pentru care lumea te-a lăudat când echipa promovase și ai avut succes, îți erau puse la îndoială. Iar eu, asta… a fost pentru mine ceva ce m-a frapat puțin și mi-am dat seama că era momentul să plec.
Te-ai simțit trădat de Andrei Nicolescu și Gabi Glăvan? Să spunem că între voi era o relație de prietenie.
Nu, nu, sub nicio formă.
Andrei Nicolescu spune, chiar ieri a oferit această declarație (n.r. marți), cum că s-a pus scut pentru tine și a picat el…
Da, am citit și eu declarația, m-a surprins puțin. Mă rog, e perspectiva lui de a vedea lucrurile. În primul rând, nu am declarat absolut nimic și, până acum, nu am vrut să discut, dar cred că pentru mine nu ar trebui să se pună scut absolut nimeni, cred că mi-am câștigat absolut fiecare minut pe care l-am stat pe banca echipei, mi-am câștigat cu prețul pasiunii și dedicației cu care am lucrat la club și nu cred că cineva ar trebui să se pună scut pentru mine.
Ai simțit acest scut? Andrei Nicolescu a fost scut, tu, în discursul lui, la un moment dat, punct fix!
Andrei are sindromul ăsta de salvator. În viață nu trebuie să te pui scut pentru nimeni, trebuie să te pui scut pentru tine. Mie nu mi-a dat nimeni și nu mi-a oferit nimeni absolut nimic, am venit într-un moment foarte complicat al clubului și am livrat niște lucruri la care nu se aștepta nimeni. De aici până la a se pune cineva scut pentru mine… eu nu am asemenea nevoie, îmi apăr singur interesele, demnitatea, orgoliul, profesionalismul, pasiunea.
Am trecut cu toții printr-o perioadă mai grea. Nu cred că el a fost singurul care a ieșit șifonat din acea aventură. Eu am ieșit mult mai șifonat, mai ales că am fost foarte înverșunat în a ține scut pentru el. Unii au perceput chestia asta ca un lucru pozitiv, unii au perceput-o ca un lucru negativ. Nu știu cum a perceput-o el, dar după ceea ce s-a întâmplat am încercat să nu mai vorbim despre fotbal o perioadă. Și nu vorbim despre fotbal și ceea ce a fost”, Andrei Nicolescu, 15 ianuarie 2024
„La Săftica s-au întâmplat niște lucruri de care eu nu știam, niște neînțelegeri legate de modul în care se lucra… pe partea tehnică”. Declarația-i aparține lui Andrei Nicolescu și este acordată după plecarea ta de la Dinamo. Cum o comentezi?
Sunt surprins. Sunt surprins.
Ce crezi că a vrut să spună?
Nu îmi dau seama, nu, nu-mi dau seama. Nu-mi dau seama! Dar să faci astfel de afirmații, cred, cumva, că nu e ok. Pe mine nu o să mă vedeți niciodată spunând că în birourile administrative niște lucruri nu erau coerente. E urât să faci lucrul ăsta, dar fiecare, mă rog, își așterne și doarme cum crede el mai bine.
A doua zi după această întâlnire despre care am vorbit mai devreme, ai mers la biroul lui Eugen Voicu, la Certinvest. Ai anunțat că vrei să pleci?
Am avut o discuție în care i-am spus că lucrurile nu funcționează și trebuie să găsim o soluție împreună. Și am găsit-o.
La ce soluție te-ai gândit? Erai cu demisia în buzunar.
Ca să încetăm colaborarea. Și el a fost de acord.
Cum l-ai simțit pe domnul Voicu? Dacă Andrei Nicolescu a spus că ești punct fix, dânsul a spus că Dinamo are un antrenor alături de care vrea să ducă proiectul până în peste ani.
Așa a fost, până la un moment dat lucrurile așa păreau. Dar… și nu sunt supărat pe absolut nimeni, Eugen e proaspăt intrat în fotbal, în general când judeci un antrenor trebuie să-i judeci foarte mult etica muncii, ceea ce livrează din punct de vedere al metodelor și mijloacelor, deși oamenii au această aplecare doar spre rezultat. Iar din punctul ăsta de vedere, cu tot respectul, nu aveau cum să emită o judecată în ceea ce mă privește. Ceea ce spuneam, metodele și mijloacele pentru care eram lăudat cu patru, cinci luni înainte au fost puse sub semnul întrebării pentru că rezultatele nu mai erau aceleași. La fotbal se întâmplă lucrul ăsta.
Care a fost discuția cu salariile compensatorii, tu ai cerut contractul până în vara lui 2024 sau ți-a fost oferit?
Nu-mi place să discut despre aspectele materiale, nu cred că are rost să o facem, ceea ce vreau să spun este că nu am luat de la Dinamo nici măcar un euro pe care să nu-l fi meritat. Și știi foarte bine că, la un moment dat, au insistat foarte mult ca eu să primesc niște acțiuni, le-am spus că nu îmi doresc lucrul ăsta, pentru că vreau să rămân antrenorul echipei. Mai bine îmi făceau un contract de antrenor alături de care să construiască viitorul lui Dinamo. Eu am spus din start, nu vreau acțiuni pentru că eu sunt antrenor, dar aveam un contract pe care îl semnasem atunci când am venit, l-am parafat cu ochii închiși pentru că era o situație în care nici măcar nu știai dacă o să-mi primesc banii sau nu. Și asta le-am spus, dacă vreți cu adevărat și aveți încredere în mine, eu am un contract care nu e… și nu mă refeream aici la cifre, doar că existau niște clauze și unele lucruri care se oglindeau cu viziunea lor de la momentul ăla, de a construi, împreună, viitorul lui Dinamo. Și le-am spus: dacă vreți, cumva, vedeți că la contractul meu sunt niște probleme, haideți să le rezolvăm. Nu sunt banii, nu țin de bani, nu o să vă cer niciun leu în plus, mi-am asumat sumele”.
Și ce s-a întâmplat cu această solicitare?
Contractul a rămas așa cum a fost semnat la venirea mea la Dinamo.
Și atunci nu a clipit ceva, nu ai avut un semn?
A clipit ceva, da! S-a întâmplat după promovare. Dar a fost și situația cu Vlad, cu Andrei, cu RTZ-ul, cu noii acționari care au venit și a fost agitație. Poate că dacă clubul era mai așezat, altfel ar fi stat lucrurile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER